Es darrers 40 anys han passat moltes coses al municipi de Santanyí, algunes d’elles han estat determinants pel desenvolupament del terme tal i com el coneixem avui. Una de les més importants per als santanyiners ha estat el desenvolupament turístic, i en especial el creixement del nostre principal nucli dedicat al sector: Cala d’Or. Nascut a mitjan de la dècada de 1930 de la privilegiada ment de Pep Costa, ha estat un dels motors municipi durant aquest període. També hi ha hagut fites històriques com la creació del Parc Natural de Mondragó, la restauració de l’Orgue de Jordi Bosch (una de les joies del municipi), el creixement de l’Escola Municipal de Música, o la medalla d’or de Marcus Cooper als Jocs Olímpics de Río de 2016.

Estic convençut que els 35 quilòmetres de costa de Santanyí també han ajudat a definir el que és Santanyí avui. Als anys 70 el contraban ja havia quedat enrere i la pagesia i la pedra deixava pas a un nou model de poble. La nostra estimada Cala Figuera va viure la seva època daurada, que no hem d’oblidar ni deixar d’esforçar-nos per recuperar-la. L’empedrat de la plaça de Santanyí i el tancament al trànsit rodat, tot i ser una decisió que va generar dubtes, ha esdevingut un dels grans canvis definitoris per al poble que tenim avui: ple de vida, amb negocis que obrin de cap a cap de l’any, on sempre hi ha gent al carrer i on la cultura és una part fonamental.

Perquè la cultura és l’altre gran característica que defineix el Santanyí d’avui. En literatura la llavor sembrada per Bernat Vidal i Tomàs, de qui enguany celebrem el centenari del seu naixement, i per Blai Bonet, ha germinat els darrers 40 anys amb els grans talents com els d’Antònia Vicens i Antoni Vidal Ferrando, entre d’altres. A més hi hem de sumar tot l’atractiu cultural que ha generat el municipi en totes les altres disciplines artístiques amb 200 actes anuals, que des de fa tres anys culminen en la nit de galeries de Santanyí, el Canal’Art. I és que grans ments del nostre temps, com Jørn Utzon o Fabrizio Plessi, han escollit els nostre entorn per instal·lar els seus estudis i tallers.

La cultura és l’altre gran característica que defineix el Santanyí d’avui

Quatre dècades són moltes, i el nostre municipi ha anat canviat amb el pas del temps. Per l’any que vaig néixer sóc més conscient dels canvis dels darrers 20, on la vida s’ha accelerat però no ha canviat el caràcter dels santanyiners: gent treballadora, que estima la seva terra i acollidora amb el qui ens visita. I esperem que així segueix 40 anys més i tots els hagin de venir.