És el 2018 un any d’aniversaris. Ens acostam al mes de desembre i serà el moment de bufar les 40 espelmes de la Constitució Espanyola. Contemporàniament, simbòlica coincidència, començava també a caminar Prensa Ibérica, grup de mitjans de comunicació present a la nostra comunitat amb 3 capçaleres.

La funció de la Constitució no és altra que promoure un marc just per procurar-nos una vida digna, però la democràcia és molt més que un seguit de normes. Són les persones, els gestos, les formes de resoldre els conflictes que en societat mai no desapareixen, i una societat democràtica és aquella capaç de solucionar els seus conflictes amb diàleg, debat, confrontació d’idees, consens i votacions.

Els mitjans de comunicació existeixen per donar informació útil a la ciutadania, perquè la societat pugui prendre decisions lliures i informades. Així doncs, és impossible passar per alt la seva rellevància i el paper que aquests juguen en l’avanç, l’aprofundiment i la consolidació del sistema democràtic. No per casualitat es denomina la premsa el quart poder. Ja a final del segle XVIII, Thomas Jefferson afirmava: “Si jo hagués de decidir si hem de tenir un govern sense periòdics o periòdics sense un govern, no dubtaria a preferir el darrer.”

Una societat democràtica és aquella capaç de solucionar els seus conflictes amb diàleg, debat, confrontació d’idees, consens i votacions.

Des d’una institució com la que presidesc, el Parlament de les Illes Balears, la seu de la nostra sobirania popular, és bàsic prendre consciència de la importància de resultar propers a la societat que ens ha triat i a la qual, per tant, representam. Una ciutadania que, per legitimar i acceptar les accions de qualsevol institució ha d’estar-ne informada. Per assolir aquest objectiu és imprescindible la feina dels mitjans de comunicació.

“La millor informació, prop de tu” és el lema triat per commemorar el 40è aniversari del grup. Des d’aquest Parlament, volem continuar al costat dels mitjans de comunicació, l’altaveu que fa arribar la feina dels diputats i les diputades d’aquesta casa. Volem recórrer el camí, amb aquesta col·laboració, de la transparència i l’obertura, perquè una ciutadania que recupera la confiança en les institucions, que torna a creure en elles, és el que necessita la nostra societat per avançar en una democràcia sana i d’acord amb els temps que corren.

Feliç 40è aniversari, Prensa Ibérica. Per molts anys.