Ets Antigors

Aquest majestuós poblat talaiòtic es troba molt a prop del poble de Ses Salines, des d’on s’hi pot arribar seguint els indicadors. Es troba mínimament condicionat per a la visita pública, per tant aquesta és fàcil i còmoda. Hem d’agafar el carrer que surt just davant l’església de Ses Salines. Aquest carrer dóna pas a una carretera que aviat acaba, on girarem a l’esquerra. Poc després s’acaba l’asfalt, i uns centenars de metres més enllà ens trobarem amb l’esplèndida Talaia Joana al costat de la carretera, a la nostra esquerra.

La Talaia Joana és un talaiot rodó molt ben conservat embotit en la muralla del poblat. Fou excavat pel mateix arqueòleg que Capocorb, Josep Colominas, a començament del segle XX però també se sap molt poca cosa dels materials trobats, destacant una punta de llança de bronze i un ganivet de ferro. No obstant això, la troballa d’ossos humans cremats donaren origen a una polèmica sobre si els talaiots eren el lloc on es cremaven els cadàvers dels talaiòtics. Avui aquesta vaig discussió s’ha deixat de costat perquè s’ha demostrat que dins  d’un talaiot és impossible fer un foc de la potència adequada com per  cremar un cadàver. Després d’aquest, podrem observar la muralla del poblat amb una porta que conserva la llinda.

Per entrar dins del poblat hem de tornar a la carretera i fer-ho pel lloc indicat. L’interior conserva un talaiot rodó central en bon estat i restes de tres més, així com  parts d’altres edificis, entre els quals es poden destriar els fonaments d’un santuari que va ser excavat per Colominas. Dóna la impressió que l’interior del poblat conserva els edificis monumentals però hi manquen de cabanyes, que pel fet d’haver estat construïdes amb pedres petites, els llauradors, durant anys, les han desfet, amuntegant les pedres damunt de la muralla.