Altres sistemes hidràulics a Mayurqa

A més del sistema hidràulic del municipi d’Alaró, podem destacar altres manifestacions en altres parts de Mayurqa datats en època islàmica.

A Palma trobam diversos exponents com la Font del Sepulcre (situada en el carrer Concepció), que és una sortida natural d’aigua que podria haver abastat les instal·lacions d’una mesquita que hi havia als voltants. En el seu origen aquesta font estava coberta per una porxada piramidal que protegia els aiguaders, el qual es conserva parcialment, però amb els accessos des de l’exterior encegats. El coll d’aljub està datat en el segle X, en plena ocupació musulmana i el templet va ser construït pels Cavallers del Sant Sepulcre en el segle XIII. En el XVII ho van reformar i van cobrir, dotant-la de l’aspecte que té actualment.

No podem deixar de citar els banys de Can Serra o del palau de l’Almudaina, els quals són explicats en el fascicle u de l’Islam de la present col·lecció.

També podem esmentar: la Font de Canet, a Esporles, a la que es va aplicar la tècnica de drenatge i captació d’aigües subterrànies anomenada qanat, que consistia a realitzar un drenatge de la capa freàtica fins a l’exterior, a força de pous i galeries; els molins d’aigua de Banyalbufar, situats sobre un dels penya-segats de la cala; els molins fariners del Galatzó, que formen d’un sistema hidràulic que utilitzava l’aigua de la font del Ratxo, que arriba a través d’un canal fins a l’estany.