Banc de Sóller

Just al costat de l’església parroquial, a la seva esquerra, es troba el Banc de Sóller (Plaza de la Constitució, 21).

L’actual seu del Banc Hispano-Americano ocupa en l’actualitat l’edifici del desaparegut Banc de Sóller. Va Ser construït en 1889 amb l’objectiu de custodiar el capital acumulat dels emigrants. Va Ser reformat entre 1910 i 1912. És obra també de l’arquitecte Joan Rubió i Bellver, el mateix arquitecte de la façana de l’església veïna, amb la qual encaixa estilísticament dins el Modernisme al més pur estil gaudinià.

Estructuralment, l’edifici presenta tres plantes i dues façanes de pedra calcària convergents a manera de xamfrà; les façanes mostren la textura rústica de la pedra igual que l’església. De la planta baixa destacam el portal d’arc de mig punt i les finestres de diverses dimensions i tipologies, amb reixes de ferro forjat amb complicades formes ondulants. En el primer pis hi destaca el balcó amb doble peanya o tribuna circular separada per una columna de fust estriat, i amb els murs formant un tram axamfranat.

Sobre el pilar, un motiu epigràfico recorda la funció de seu del Banc de Sóller, amb el sol de l’escut de la població, i un cap de lleó al capdamunt. Repartides per la resta dels pisos superiors apareixen diverses finestres caracteritzades per la irregularitat del seu disseny. Les rematades de les façanes, inicialment més atrevides, en forma de plafons, serien modificades posteriorment, entre 1946 i 1949 , a càrrec de l’arquitecte Guillem Muntaner