Cala de Sant Esteve i el fort Marlborough

Sortint del castell de Sant Felip, a escassos metres a l’esquerra, es troba el camí que condueix a la cala de Sant Esteve. Des d’aquesta cala es poden veure algunes restes de la muralla de la fortalesa i visitar una fortificació que cobria Sant Felip d’un possible atac pel sud: el fort Marlborough. Es tracta d’un reducte dotat d’un recinte central de planta heptagonal creat a partir de l’excavació d’una gran fossa amb una galeria a la contraescarpa, també excavada a la roca. S’accedeix al fort a través d’una galeria que s’obri a la cala de Sant Esteve. La galeria desemboca a la contraescarpa, que envolta completament la fossa. En ella s’obrin nombroses espitlleres per les quals els defensors podien batre als atacants que saltaven al mateix. De la contraescarpa parteixen cinc contramines que servien per volar els túnels oberts per l’enemic.

El Fort Marlborough es va construir entre 1724 i 1726, i va ser reconstruït durant l’última ocupació britànica de l’illa (entre 1799 i 1801). Rehabilitat a finals del segle XX, pot visitar-se entre els mesos d’abril i octubre. Durant la visita, que dura uns 45 minuts, es procedeix al visionat d’un vídeo sobre la història de Menorca en el segle XVIII.

Marlborough va ser concebut com un fort per cobrir la zona sud del castell de Sant Felip. La primera construcció es va aixecar entre 1710 i 1716, durant la primera dominació britànica. Rebé el nom de sir Jonh Churchill, duc de Marlborough, un dels militars que van participar en la guerra de Successió espanyola.