Capella subterrànea de la Cova de Santa Agnès

Per arribar a aquest lloc, prendrem la carretera des de la ciutat d’Eivissa a Sant Antoni de Portmany, la C-731. Arribarem al municipi de Sant Antoni i prendrem la sortida en direcció cap a Cala Salada. A un quilòmetre i mig aproximadament s’arriba a un pujol on es troba la capella subterrània de Santa Agnès.

És una cripta que es va descobrir el 1907 arran d’una exploració de la cova on es troba. És d’origen paleocristià, però va ser ocupada i reutilitzada al llarg de les diferents èpoques. Se sap que va ser utilitzada en època musulmana, gràcies a què en les excavacions es van trobar diverses peces de ceràmica islàmica d’època califal. Cal destacar diverses olles i gerros, que presenten similituds amb les trobades sota els fonaments de la Catedral.

Presenta una estructura d’església catacumbària que conserva l’altar, dos bancs adossats i un bell arc. La primitiva entrada del recinte va quedar encegada (tapada) pels despreniments. L’abat Breuil va visitar la cripta durant la seva excavació i va deduir que es tractava d’una església anterior a la dominació musulmana, arruïnada en aquesta època i reutilitzada com abocador, d’aquí totes les restes ceràmiques trobades.