Cas Canar

Aquest preciós llogaret es troba a la carretera que condueix de Sencelles a la carretera de Sineu, a uns 2 quilòmetres del primer. Quan hi arribem i enmig d’una tancada corba a la dreta en pendent de baixada, trobarem un encreuament de camins a la dreta i esquerra: el primer, condueix als talaiots que ara tractarem, mentre que el de l’esquerra duu, directament, al talaiot de Binifat, que més endavant també visitarem.

Si seguim, doncs, el camí a 200 metres veurem, a l’esquerra, un gran talaiot quadrat. Ocult després d’ell veurem un altre, en aquests moments en curs d’excavació per l’associació Arqueobalear.

Ens trobem davant un centre cerimonial format per dos talayots quadrats i unes coves de soterrament properes (d’època baleárica), tot això relacionat amb el poblat que es troba sota les cases del llogaret i la muralla del qual pot intuir-se en la paret seca que voreja el camí pel qual hem vingut.

En aquest poblat de les cases no s’han fet excavacions, però des de temps immemorial, quan el pagès cavava per plantar arbres descobria troballes, entre elles, enterraments i un motlle per fabricar una espècie de gran fulla.

Tornant al centre cerimonial, el primer talaiot es conserva bastant sencer, amb la porta de llinda, encara que està pràcticament ple de pedres. El segon, més allunyat, conserva menys altura, especialment en la seva façana, però les excavacions en curs permeten veure la seva planta completa.

Ambdós tenen el corredor d’entrada en ziga-zaga i ambdós estan orientats en la mateixa direcció: les seves portes s’obrin al sud-oest, cap a la posta del sol en el solstici d’hivern, la qual cosa és estrany en els talaiots quadrats, ja que les portes se solen obrir al sud-est.

Després de perdre el seu ús original, aquest talaiot va servir com refugi ocasional d’algun pagès baleàric, que va construir sobre ell una caseta. Ja en època romana es va instal·lar una casa en el seu costat sud-est. Restes d’aquestes dues ocupacions s’han trobat en les excavacions.