Castell de Bellver

A continuació, ens dirigirem al Castell de Bellver al que hi podem arribar de diverses maneres des del centre de Palma. Des del Passeig Marítim (Avinguda de Gabriel Roca), agafarem el carrer Monsenyor Palmer (on al cantó hi ha la cafeteria Cappuccino) i, en el semàfor girarem a l’esquerra, cap al carrer del Marquès de la Sènia. Continuam recte i accedirem a l’Avinguda de Joan Miró. La segona a la dreta, que és el carrer Camilo José Cela, ens durà a les portes d’entrada del recinte del castell.

És en el Castell on es van refugiar un bon nombre de contraris a la Germania, els mascarats. La majoria d’ells pertanyien als estaments privilegiats o eren persones acabalades. El dia 29 de juliol de 1521 el castell va ser bombardejat i pres pels agermanats, dirigits per Pascual Rosselló, i van assassinar la majoria dels que es trobaven en el seu interior, entre ells a mossèn Pere de Pacs, al que poc abans havien nomenat governador, i al seu germà Nicolau. La defensa de la fortificació, almenys en principi, no semblava difícil i potser els resistents es van rendir esperant que es respectarien les vides de tots els refugiats. Però els assassinats i el saqueig del castell van confirmar que la Germania s’havia radicalitzat, el que va decidir a molts mascarats a fugir de l’illa o a cercar recer a Alcúdia.

El 1523, al final de la Revolta, els principals cabdills dels agermanats van ser tancats a Torre de l ‘Homenatge del castell, i després foren executats a la ciutat.