Castell de Sant Felip

Sortim des Castell en direcció a la bocana del port de Maó per visitar el castell de Sant Felip. Aquesta fortalesa va començar a construir-se a partir de 1554 per defensar el port de Maó, sobretot dels atacs de turcs i berberiscs. Després de l’atac de Barbaroja a Maó e 1535, Felip II va ordenar la construcció d’aquesta fortalesa que defensàs l’entrada al port. El primer projecte va ser obra de l’enginyer Cessane, encara que seria Joan Baptista Calvi qui realitzaria els plànols definitius, escollint el seu emplaçament. Aquest va estar a Menorca en 1555 dirigint les obres, que serien continuades pels germans Fratín. La construcció va durar més de vint anys, quedant acabada cap al 1580.

La seva planta era quadrada, amb un baluard a cada angle. Al possessionar-se els britànics de Menorca, el castell va ser enormement ampliat amb llunetes i revellins units mitjançant galeries subterrànies que van configurar la seva forma estrellada. Durant l’agitat segle XVIII Sant Felip va ser objecte de tres setges. El primer, molt breu, va succeir al setembre de 1708 quan el general Sir James Stanhope va prendre Menorca en nom de l’arxiduc Carles d’Àustria. El segon va tenir lloc el 1756, quan després de durs combats i mesos de setge la guarnició britànica va capitular davant l’exèrcit francès comandat pel mariscal duc de Richelieu. Finalment, el tercer setge es va realitzar entre 1781 i 1782, quan les tropes espanyoles a les ordres del duc de Crillon van forçar la capitulació de la guarnició britànica.

Lamentablement, avui el visitant no pot veure el que va ser una de les majors fortaleses del moment, ja que va ser volada per ordre del Govern espanyol el 1782 . Molts dels carreus del castell van ser transportats en barques a l’altre costat de la bocana del port, on van ser utilitzats per a la construcció del gran llatzaret que encara pot contemplar-se a l’illa homònima. No obstant això, poden visitar-se les ruïnes i part de les galeries subterrànies del castell, encara prou impressionants per donar una idea del que va ser Sant Felip en els seus moments d’esplendor.