Consell de Mallorca

Ens dirigirem des del carrer Portella al carrer Morey. Girarem en el primer carrer a l’esquerra, denominada carrer de l’Almudaina. Seguirem fins al final i ens trobarem en el carrer Palau Reial. Girarem a la dreta i visualitzarem el primer edifici, que és el Consell de Mallorca.

Aquest és un dels millors exemples del neogòtic illenc. L’edifici va ser començat per Joaquim Pavía el 1882 i continuat per Joan Guasp a partir de 1885. La façana està rematada amb quatre torres octogonals i quatre pilastres intermèdies coronades per escultures amb els escuts de cadascuna de les quatre illes majors. Els motius heràldics del primer pis corresponen a poblacions importants de Mallorca: Pollença, Inca, Alcúdia, Felanitx, Llucmajor, Manacor i Sóller. Destaquen elements decoratius com pinacles, motllures, arcs cecs, merlets, etc. realitzats per l’escultor Llorenç Ferrer.

L’escala imperial puja a la planta noble i mostra, en el primer replà, les finestres amb les al·legories dels Illes Balears: Menorca a l’esquerra, Mallorca en el centre i les Pitiüses (Eivissa i Formentera) a la dreta. La sala de sessions es caracteritza per una gran riquesa ornamental, on destaquen el cassetonat de fusta de roure, obra d’Isidre Ripoll, i els vitralls, de temàtica relacionada amb la conquesta de Mallorca, de Faust Morell.