Convent dels Mínims de Santa Maria del Camí

Tornarem a la mateixa carretera anteriorment esmentada (Ma.-13A) i arribarem al poble de Santa Maria del Camí . Ens detendrem a un a petita plaça situada a la carretera (anomenada la Plaça dels Hostals) i allà visitarem el Convent dels Mínims i el seu claustre, una construcció del segle XVII (l’església va ser beneïda a finals de segle) realitzada per Lluc Mesquida.

En el claustre podem veure algunes peces com brocals de pous de pedra, columnes o una creu de terme d’Alaró d’època gòtica. Al costat del claustre es troba el campanar (el segon campanar del poble), obra del segle XVIII, amb un rellotge de sol.

Amb la Desamortització de 1835, el convent va ser abandonat. Posteriorment, va ser comprat per la mateixa família mallorquina que va patrocinar la seva fundació i va ser rehabilitat per a albergar una casa senyorial i un museu en el primer pis. D’ell podem destacar algunes peces barroques, com la Talla de Sant Francesc de Paula, de 1718, obra de Joan Deià. El 1962, el claustre va ser declarat Monument d’Interès Històric-Artístic i el 1990 el conjunt es va declarar Bé d’Interès Cultural –BIC-.

Una vegada visitat aquest conjunt, baixarem el carrer Llarg fins la Plaça de la Vila, on es troba la Casa de la Vila , un edifici del segle XVII realitzat per complir diverses funcions: sala del Consell, sala del jutge, escrivania, presó i “quartera” (lloc de venda del blat). L’edifici té planta rectangular, amb una façana d’estil renaixentista i dividida en dos pisos, l’inferior en forma de pòrtic (és la zona de la Quartera) i el superior amb dues balconades amb balustrada. En el centre de la façana es veu l’escut del poble. En el seu interior es troba una peça de gran valor artístic: es tracta de la taula gòtica de Joan Massana, que procedeix de la primitiva església i que ara està situada en el saló de plens.