De la Trapa a s’Arracó

Des de la Trapa, sortim cap a s’Arracó, per la vall de la Palomera i el coll de les Ànimes. És un camí de carro o pista forestal que puja amb un fort desnivell. Un poc més amunt, a uns onze o dotze minuts de la Trapa, deixam a l’esquerra el camí de ses Basses i de la carretera d’Estellencs (Ma.-10) i continuam pujant per la pista. En cinc o sis minuts més d’ascens, arribam al coll de les Ànimes, també anomenat coll de la Trapa, amb part del camí cobert de ciment i entre penyes alteroses. La vista sobre la Trapa i sa Dragonera és espectacular. Començam a baixar cap a la zona anomenada Cala Sanutges i la vall de la Palomera, per la mateixa tipologia de pista forestal, incòmoda per a anar a peu.

Uns deu minuts més a baix del coll, arribam a un punt interessant, la denominada caseta del Frare des Pa, l’únic trapense que podia tenir contacte amb la gent, perquè captava menjar; té coberta d’una crugia i portal de llinda de fusta. A l’esquerra, hi ha una presa per a retenir l’aigua del torrent. Més a baix, a l’esquerra segons gira el camí dins del torrent, observam altra presa. La zona anomenada Cala Sanutges ens mostra difícils vessants repletes de bancals amb alguna barraca. Camí a baix, a uns dotze minuts de la caseta, apareixen els pins i franquegem una cadena que tanca l’accés a la Trapa amb cotxe. Anam baixant, ara més pausadament, mentre els pins van dominant l’escenari. A uns divuit minuts de la cadena, el camí es dota de doble paret de pedra seca per a franquejar la torrentera, mentre apareix una casa a l’esquerra. Tres minuts després, ja amb la baixada finalitzada, arribam al denominat coll dels Cairats, que acull una bifurcació important; observam el rètol que ens indica que per on hem descendit discor el camí del Coll des Cairats. Deixam a la dreta el camí de la Punta de sa Galera que condueix a Can Tomeví i giram a l’esquerra, pel camí de la Font des Morers.

Dos minuts després de la intersecció, observam a l’esquerra una caseta, seguida del camí del coll dels Coloms. A l’esquerra s’alcen també les penyes altíssimes del Puig d’en Farineta, amb interessants aspectes geològics. Pel camí pla, avançam amb pins a l’esquerra i ametllers a la dreta. Alguns minuts més endavant, travessam un torrent, en una zona ombrívola amb canyes i murtes. En el pròxim encreuament, deixam a la dreta el camí de Ca Bolei i anam per l’esquerra. Després d’una petita pujada, arribam a l’accés de les cases de la Font des Morers, que queden a l’esquerra. Dos minuts després, deixam a l’esquerra un caminet que permet pujar al Puig d’en Farineta i continuam pel camí ample i pla i, a deu minuts de la Font des Morers, després de deixar una casa a l’esquerra, arribam a la carretera principal (d’Andratx a Sant Elm), amb un cartell indicador de les rutes a la Trapa. Altre cartell anuncia: “S’Arracó 1,6 km. Sant Elm 2,4 km”. Per l’esquerra, arribam al Coll de la Palomera i, en dos minuts de descens, compareix el cementiri de s’Arracó, a poc més d’un quilòmetre de la població.