De Sant Elm a la Trapa

Partim de Sant Elm, vora el petit moll de Sa Dragonera i la plaça de na Caragola. Pel carrer denominat de Cala en Basset, passam un pont sobre el torrent d’en Marco i arribam a la plaça de Mn. Sebastià Grau. Continuam pel vial de la dreta, anomenat Avinguda de la Trapa, un carrer asfaltat de la urbanització que constitueix una prolongació de l’àrea urbana de Sant Elm, cap a Can Tomeví. Cinc o sis minuts més endavant, s’acaba l’asfalt i continua un camí de carro, que és ampli i pla.

Deu minuts després, ja amb vista sobre Can Tomeví, arribam a una intersecció que seguim cap a la dreta, en direcció a aquestes cases properes, que es troben actualment molt descuidades. Poc després, ens trobam amb un important encreuament de camins. Recte, discor el camí anomenat de la Punta de sa Galera, que enllaça amb el camí del Puig d’en Farineta i amb el camí de s’Arracó; a la dreta, observam una casa. Giram cap a l’esquerra, en direcció a Cala en Basset, per camí pla i entre pins. Quatre minuts després, deixam el camí pla, amb uns petits pilons al costat, i començam a pujar per la dreta, pel camí que ascendeix a la Trapa.

La pujada és molt directa, en pendent molt inclinat, amb pins i exemplars de margalló. L’ascens salva un important desnivell i a cada metre ens ofereix una panoràmica més àmplia. Al quart d’hora de pujada, contant algun minut per a recuperar l’alè, travessam un petit coll que ens permet veure la cala en Basset, mentre que a la nostra dreta s’alça un muradal rocós. El camí serpenteja fins a un coll proper, que compta amb argelagues. Continuam per un tram pla, amb paret de pedra seca a l’esquerra. A sis o set minuts de l’anterior coll, arribam a un punt en el qual el camí travessa un pas entre roques i penya-segats. En aquest lloc queden encara les actuacions de Foment del Turisme, que ja fa dècades va arreglar aquest camí, en forma d’escalons que permeten superar les roques.

Aquesta pujada, entre escalons i penya-segats, que realitzam amb la màxima atenció, ens situa sobre un mirador natural que ens mostra, cap al sud, el nucli urbà de Sant Elm i, més a prop, cala en Basset amb la seva vall. La torre d’en Basset es pot veure ara amb més detalls, amb la Dragonera com teló de fons. A més, a l’altre costat del coll, continuant pel camí, se’ns obri ja la vista sobre la Trapa. Des d’aquí, és com una vall de Josafat, com una Hespèria mítica, en mans d’un voluntariós i lluitador grup ecologista.

Queda l’última part del recorregut abans d’arribar a l’antic monestir, tram que presenta un descens curt, amb bona visió sobre la Trapa. Sis minuts més baix, la nostra sendera enllaça amb la pista que prové del coll de les Ànimes. Ara per camí ample, cap a l’esquerra, immediatament arribam a la Trapa.