Dolmen de s’Aigua Dolça

Per a anar a s’Aigua Dolça hem de deixar el cotxe a la punta de Ca els Camps (Colònia de Sant Pere) i seguir el camí de la costa cap a Betlem uns 200 metres, fins al Caló des Marès. De seguida ens trobam amb un tancat en el qual es troba el dolmen.

Encara que sigui un monument que tot just s’alça uns 20 cm de terra, el dolmen de s’Aigua Dolça és visita obligada per als interessats en la prehistòria mallorquina perquè, juntament amb el seu veí de Son Bauló (situat en una rotonda del polígon industrial del mateix nom, a Ca Picafort) són els monuments més antics de Mallorca, amb aproximadament 3.700 anys d’antiguitat.

Les lloses que ara hi queden són una ombra del que va ser aquest monument: un túmul de pedres i terra que contenia en el seu interior una caixa de pedra on es depositaven els morts i a la que s’accedia per un petit passadís també fet de lloses. Avui es pot veure l’anell de pedres que delimitaven el túmul i la part baixa de la cambra i el passadís. Observem que a la cambra s’accedia per una llosa amb un forat central, un detall típic de l’arquitectura megalítica que es troba per tota Europa Occidental.

A l’interior del dolmen es van trobar 8 cranis, 6 dels quals estaven en un racó. També es van trobar altres ossos, però no esquelets sencers, pel que es creu que els cadàvers es portaven d’una sentina. També es van trobar eines senzilles, botons d’os i objectes metàl·lics, com un ganivet de coure i agulles.

A un quilòmetre del dolmen es troba un poblat de navetiformes que, possiblement, era el lloc on vivien els seus constructors.