Ecomuseu de Cap de Cavalleria

Per a arribar l’ecomuseu des del Mercadal, hem de prendre la carretera en direcció a Fornells. Aproximadament a quatre quilòmetres trobam una bifurcació perfectament senyalitzada a l’esquerra que ens duu al Cap de Cavalleria. En el camí, en direcció al far de Cavalleria, trobarem a la dreta una senyalització de l’ecomuseu. Podem ficar-nos amb el cotxe i deixar-lo a l’aparcament. Des d’allà s’iniciarà tot el recorregut seguint el fullet guia.

L’ecomuseu està gestionat per l’Associació Sanitja, entitat sense ànim de lucre, que té com objectius principals l’estudi, la conservació i la divulgació del patrimoni natural i cultural de la zona.

Començant la ruta per aquest museu el visitant podrà introduir-se en la història de Sanisera a través de diversos detalls de les excavacions del jaciment. Podrà apreciar una mostra dels materials apareguts durant els treballs arqueològics. Des d’aquí podrà veure que el jaciment es troba en el fons d’un magnífic port, fins i tot avui dia, en un marc natural incomparable.

Ha de dir-se que el primer historiador que va plantejar la ubicació de Sanisera en el port de Sanitja va ser Joan Ramis i Ramis ja el 1784, partint simplement de les semblances toponímiques. Però no va ser fins als anys setanta del passat segle XX, quan es van iniciar, primer les prospeccions, i després les excavacions que van permetre corroborar la localització. Va ser llavors quan es va poder observar que el jaciment arqueològic de Sanitja ocupava un mínim de 6 hectàrees terrestres. Gràcies a troballes casuals i a prospeccions arqueològiques subaquàtiques també s’ha pogut constatar la riquesa arqueològica del fons del port, lloc on apareixen sobretot gran quantitat d’àmfores que són una bona mostra de l’activitat comercial que hagué de tenir Sanisera.