El camí d’en Kane (Kane’s Road)

Prenem la carretera de Maó a Fornells i, després de recórrer un curt tros, ens trobam el monument erigit en memòria de Richard Kane, sens dubte el governador més famós del segle XVIII. Va ser aquest governador, originari de l’Ulster, qui va ordenar la construcció d’una carretera que havia d’unir el castell de Sant Felip amb Ciutadella, per facilitar el trànsit ràpid de tropes, armament i subministraments entre els dos extrems de l’illa.

La carretera es va construir entre 1720 i 1722, i va ser objecte de fortes protestes per part dels municipis menorquins (universitats), qui hagueren de sufragar-lo a les seves expenses. El primer tram del Camí d’en Kane coincideix amb la carretera de Maó a Fornells. Alguns quilòmetres més endavant ambdues vies se separen; qui vulgui continuar pel camí ha de prendre un desviament a mà esquerra, degudament senyalitzat.

El Camí d’en Kane és actualment un preciós camí rural, poc transitat pels automòbils, que permet, sense presses, gaudir del paisatge. Discor més o menys paral·lelament al nord de la carretera general i arriba fins a Es Mercadal . És una ruta excel·lent tant per passejar tant amb cotxe com a peu o amb bicicleta. Ens durà directament fins a Es Mercadal , la nostra següent aturada.