El Parlament de les Illes Balears

Per a accedir a l’entrada principal de l’edifici del Parlament, hem de baixar pel mateix carrer Palau Reial i girar a la dreta pel carrer Conquistador. Gairebé al final d’aquest carrer, a l’esquerra, trobarem l’entrada a l’edifici.

L’edifici actual va ser construït sobre un solar on antigament es va situar el convent gòtic de Sant Domingo, edifici conventual que va ser desamortitzat el 1835 i demolit el 1837 . En una part d’aquest solar el Casino Balear el 1848 va decidir construir la seva seu, obra de l’arquitecte Antoni Sureda i Vilallonga. El 1851 aquesta entitat social es va fusionar amb el Liceu Mallorquí creant el Cercle Mallorquí. Aquesta nova societat va tenir entre els seus socis a l’aristocràcia i a l’alta burgesia mallorquina . A partir de 1983 es va convertir en seu del Parlament de les Illes Balears.

La major part de l’aspecte actual de l’edifici es deu a una remodelació pràcticament integral encarregada a l’arquitecte català Miquel Madorell i Rius. La reforma es va començar el 1913 i va finalitzar el 1918. Es va modernitzar i exalçar la societat incorporant les noves prestacions per als associats com un ascensor, un restaurant o una barberia, entre d’altres.

La façana del carrer Conquistador d’estil modernista es va realitzar durant la reforma de 1913. En ella hi podem observar clarament les tres plantes que consta l’edifici i una important decoració modernista que es concentra en les columnes, portes i finestres. De la façana destaca la balconada central i l’arc superior on està emmarcat l’escut de Mallorca i al voltant el nom “Cercle Mallorquí”.

De l’interior de l’edifici destaquen importants espais com:

La sala de les Cariàtides, actualment és el lloc on es realitzen les sessions plenàries de la institució, va ser decorada el 1884 pel pintor Ricardo Anckerman amb elements de la mitologia clàssica. Aquest és un dels espais més esplendorosos de l’edifici. Antigament era la sala de ball del Cercle Mallorquí.

La sala dels Passos perduts, espaci contigu a la sala de les cariàtides, i conegut també com el saló vermell, conté dos interessants quadres. El primer és de Ricardo Anckerman “L’entrada del rei Jaume I el Conquistador a Medina Mayurqa” i altre de Joan Bauzà titulat “La visita de Carles V a Palma”.

La sala Montenegro deu el seu nom ja que va ser decorada pel pintor mexicà Roberto Montenegro el 1914. El saló de cortesia, situat just al costat d’aquesta sala, era l’espai dedicat a saló de lectura. Ambdós en l’actualitat ocupen espais destinats a la presidència del Parlament.

La sala Verda, actualment destinada a sala de comissions del Parlament, va ser antigament la sala d’esgrima i joc. Està decorada amb pintures del pintor català Aureli Tolosa i també contenen unes interessants vidrieres modernistes.

La biblioteca de la institució també destaca per la seva bellesa plasmada en el mobiliari. Està oberta al públic i consta d’uns 16.000 volums especialitzats en temes jurídics.

Aquest edifici es va convertir, a partir de 1983 , en seu del Parlament dels Illes Balears i actualment en s’hi desenvolupen les funcions legislatives pròpies de la institució. El 1980 l’Acadèmia de Sant Ferran va declarar Monument Històric Artístic diverses estades i el 1990 va ser declarat en la seva totalitat Bé d’Interès Cultural –BIC-.

L’accés a la institució està permès per la biblioteca i els plens. El dia de la Comunitat Autònoma dels Illes Balears solen celebrar una jornada de portes obertes.