El passeig de Vara de Rei

Per a arribar al passeig des de la Plaça de sa Font ens dirigirem, a través del carrer Anníbal, cap al carrer Comte de Rosselló, que ens durà, després de recórrer escassos metres, al passeig de Vara de Rei, on estan tots els punts que queden del recorregut.

A principis del segle XIX, aquest passeig era “s’Hort de sa Tarongeta”. L’any1849 es van plantar 36 arbres procedents de Barcelona is i va convertir en la zona de passeig dels habitants de la ciutat d’Eivissa. L’any1867 L’Arxiduc Lluís Salvador ho descriu com un passeig limitat per arbres que donen ombra i amb bancs de pedra que es coneix com el passeig de “s’Alamera” (per a molts eivissencs aquest és encara el seu nom). Però el seu actual aspecte, així com el seu nom, arrenca de principis del segle XX.

Joaquim Encalla de Rei i Rubio ser un general mort a la guerra de Cuba, a la batalla del Caney, que va tenir lloc el dia 1 de juliol de 1898, lluitant contra els nord-americans que havien acudit a donar suport al moviment de la independència cubana. La seva mort va tenir un gran eco mediàtic, però la sorpresa per als ciutadans d’Eivissa va arribar quan el Diari d’Eivissa, del dia 6 de juliol d’aquell mateix any, va informar que el general Vara de Rei havia nascut a l’ illa. Una vegada realitzades les consegüents comprovacions va quedar esclarit que el general havia nascut, efectivament, a Eivissa el 14 d’agost de 1841 i que era el fill d’un capità de l’exèrcit destinat a l’illa. Els eivissencs van acordar dedicar-li primer un carrer i col·locar una placa de marbre en el pati des Castell, encara que després de la gran acollida de la subscripció popular per col·locar la placa, van decidir nomenar-lo Fill Il·lustre de la ciutat i dedicar-li un monument.