El port de Maó

La ruta s’inicia a Maó, concretament en el Port. En ell van desembarcar-hi les tropes feudals que van dur a terme la conquesta de l’illa el 1287. Llavors, la ciutat no tenia pràcticament cap característica urbana. Era un castell sobre el port situat en la zona de l’actual església de Santa Maria. La documentació generada després de la conquesta feudal esmenta que en el seu interior només havia solars sense edificar, mentre que fora de les muralles es trobaven algunes coves habitades.

De totes aquestes edificacions no queda cap resta arquitectònica visible in situ. Possiblement, ni les restes actuals del castell de Santa Àgueda corresponen a aquest període i, com en el cas dels castells de Mallorca, les torres i llenços existents corresponen a reedificacions posteriors.

Existia una fortalesa defensiva que protegia el port de Maó, freqüentat per vaixells corsaris i mercants, i que estava situat en la zona que havia albergat el castrum romà, encara que pareix ser que no tenia cap nucli poblacional associat, sinó que era un castell de refugi (hisn) de la població que vivia dispersa pels voltants.Existia una fortalesa defensiva que protegia el port de Maó, freqüentat per vaixells corsaris i mercants, i que estava situat en la zona que havia albergat el castrum romà, encara que pareix ser que no tenia cap nucli poblacional associat, sinó que era un castell de refugi (hisn) de la població que vivia dispersa pels voltants.