Es Bauç

L’accés a aquest poblat talaiòtic exigeix un lleuger passeig d’uns 30 minuts. Ho hem inclòs en aquest itinerari perquè es troba en un lloc espectacular, tant pels penya-segats  com per la solitud del lloc, allunyat de qualsevol espai habitat.

Per a accedir a aquest punt hem de deixar el cotxe a Cala s’Almonia (Santanyí) i baixar per unes escales que ens condueixen a la platja. Des d’aquesta, prendrem una camí que puja serpentejant pel vessant oposat. Hem de seguir el camí que surt d’aquest caminoi, seguint més o menys la línia de la costa. Agafarem un camí per la costa cap al sud i aproximadament a un quilòmetre de distància trobarem una antiga caseta militar on es troba sobre el poblat.

El primer que ens trobarem serà un talaiot quadrat en bon estat de conservació, amb la columna caiguda però conservant la posició de les seves pedres. Observarem que la porta d’aquest talaiot s’obri cap a l’horitzó infinit de la mar. Precisament va ser aquest fet un dels que més importància van tenir per la definició del significat de l’orientació d’aquest tipus de talaiot.

Un centenar de metres seguint les estructures, arribarem a les muralles del poblat, que conserva tres de les seves portes amb les lloses de les cobertes caigudes. El fet que no hagi hagut poblacions pròximes ha permès conservar en magnífic estat gairebé totes les estructures, excepte les situades més a prop del penya-segats.

En un cantó de la muralla i marcat per una figuera, ens trobarem amb un gran pou que segué ser un dels punts més importants del poblat. També està a prop d’un talaiot rodó amb la porta girada cap al pou.

Encara no s’ha fet un estudi complet d’aquest i poblat. Els seus misteris continuen amagats.