Far de n’Ensiola

Per a arribar al Far de n’Ensiola hem de baixar el camí fins a sa Platgeta. Des d’allà es pot accedir al Far de n’Ensiola, per un camí asfaltada que passa pel costat de la cala s’Espalmador i que puja al Coll Roig. Després es descendeix fins al collet de n’Ensiola i es reprèn la pujada final al far, amb estretes corbes en ziga-zaga. El camí en aquest darrer tram té gran interès constructiu, amb marges o murs de sosteniment lateral.

La bellesa paisatgística de la regió arrodoneix el conjunt. El far es va aixecar el 1857 segons un projecte de l’enginyer Emili Pou i va funcionar, per primera vegada, dos anys més tard. Es tracta d’una rèplica del far de Formentor. A la part superior del portal posterior hi ha una inscripció que diu: “Regnant Isabel II. Any MDCCCDLVII”. La torre del far té una escala amb noranta escalons. Vora 1970 va ser automatitzat.

La planta ocupa una superfície de 360 m2 i va ser construït en pedra de Santanyí. Davant de la façana del far està l’aljub, del que destaca el brocal situat en el centre.

Sota el far, a la dreta del camí, es troba el denominat varador de n’Ensiola. Té una entrada empedrada, en part desapareguda. Més a dalt, sota una gruta, el varador, per pujar la barca, mostra encara restes d’escalons de fusta i un interessant corró de fusta, deteriorat, per estirar i recollir la soga de la barca.

Per pujar fins al Far cal demanar permís en el port a l’hora d’arribar a l’illa. També cal tenir en compte que hi ha un llarg camí fins arribar al cim, cal amidar el temps per poder baixar i sortir de l’illa amb la barca.