Fundació Barceló (Can Rul·lan)

Tornam enrere pel carrer de la Riera i seguims recte fins al final passant per la plaça del Mercat i el carrer Unió. AL final d’aquest ens endinsam en el carrer de Sant Jaume, on es troba la Fundació Barceló, a la dreta, en el número 4.

Aquesta se situa en l’antiga casa dels Zanglada, que es trobava unida a l’actual Casal Balaguer. A mitjan segle XIX la casa va passar als comtes de Sant Simó, els quals van enderrocar l’antic edifici i patrocinaren l’actual També va ser residència de la família Rul·lan i va ser coneguda amb el nom de Can Rul·lan. Des de 1990 es localitza la Fundació Barceló.

És un edifici neogòtic aixecat el 1883 segons disseny de Bartomeu Ferrà. L’entra, amb decoració floral en relleu (reformada), ens introdueix en un vestíbul cobert per cassetonat. A l’esquerra es troba el portal de l’antic estudi, ricament decorat amb l’escut dels Sant Simó, lleons alats i motius vegetals, com raïms i fulles de parra. Dos arcs escarsers comuniquen amb el pati descobert. L’escala se situa a la dreta i mostra una barana de pedra amb medallons decorats amb traceries gòtiques, amb pinacles ornamentals i a la base, entre els dos trams d’escala, una escultura representant a un mico jugant amb una tortuga. A la part superior de l’escala, en el terrat del primer pis, apareix una escultura d’un lleó. Tot el conjunt del pati i el vestíbul hagué d’influenciar-se en models com Can Oleo o Can Burgues. La planta baixa, dedicada a sala d’exposicions, està coberta per voltes d’aresta.