Gran Hotel

Des del carrer de la Unió ens dirigim al Gran Hotel per la plaça del Mercat. Els aviadors italians tenien la seva caserna general en aquest edifici modernista, inaugurat el 1903.

L’octubre de 1936 romanien allà un centenar d’aviadors i mecànics italians, instal·lats a l’edifici. Eren els tripulants dels aparells bombarders Savoia Marchetti SM-79, «esparvers» (gavilans) els anomenaven, trimotors. Rapidíssims per a aquell temps, amb una velocitat de creuer entorn a 400 km per hora, feia que, anant més aviat que els caçabombarders de la República, sembrassin de bombes amb impunitat tot el Llevant de la Península. València, Cartagena, Tarragona, Barcelona van ser bombardejades per avions amb base a Mallorca, fet que va causar milers de morts i enormes destrosses. La presència d’aquests aviadors va tenir un pes decisiu en la derrota de l’expedició de Bayo i en el resultat final del conflicte a Mallorca.

Segons fonts italianes de l’època ens consta que, de gener de 1937 a novembre de 1938 , els aparells legionaris havien realitzat 19.191 vols amb un total de 29.275 hores de vol, durant els quals van ser llançats 2.843.775 quilos d’explosiu es van dur a terme 50 combats aeris i es van realitzar 1.207 reconeixements i 3.187 bombardejos; serien tocats 199 vaixells enemics, 32 avions republicans abatuts en combats aeris i 22 destruïts durant el bombardeig de camps d’aviació.