Hort del Rei

Des de la catedral el nostre itinerari pot prendre dos camins totalment oposats: a l’esquerra cap als banys àrabs del carrer de Can Serra i a la dreta cap a l’Hort del Rei. Continuarem per aquest darrer.

Descendint cap a la plaça de la reina, pel carrer Conquistador, pot contemplar-se la façana est del Palau de l’Almudaina i els jardins de l’Hort del Rei, antigament utilitzats per a abastar als habitants del Palau. Al costat de l’hort s’estenia un braç de mar que enllaçava amb el torrent de la Riera, que entrava a la ciutat per la Rambla i el Born.

Els actuals jardins de la Glorieta dedicats al poeta Joan Alcover ocupen el solar de l’antic convent de Sant Francesc de Paula i aquest el d’una mesquita i uns banys públics molt citats en la documentació medieval. Els banys eren els de la porció de Nuno Sanç, prop del pont Jusà. Sembla que aquests prenien l’aigua d’una sínia i de la sèquia d’Ayn al-amir, ja que prop es trobaven dos estanys units als banys per la sèquia.

Pel carrer Antoni Maura i donant entrada al carrer del Mar es troben les restes d’una porta de la muralla islàmica recentment restaurada. Sortint per ella podem imaginar una zona lliure d’edificacions que s’entenia entre la muralla i la mar, en la que sols es desenvolupaven activitats relacionades amb la navegació, entorn dels murs de la drassana.