Església de Santa Eulàlia

Seguirem cap a l’esquerra pel carrer Palau i girarem per la primera a mà dreta, en el carrer de Sant Pere Nolasc. Girarem per la primera a l’esquerra i ens trobarem amb el carrer Morey. El recorrerem fins el final i trobarem la plaça Santa Eulàlia, on albirarem l’església amb el seu espectacular campanar.

Consta com la primera parròquia de la Ciutat. Era la més rica i amb més domini territorial, d’aquí que es projectàs la seva construcció a finals del XIII seguint el programa de 3 naus, més solemne que el de nau única (únic temple parroquial mallorquí gòtic amb 3 naus). A l’exterior destaquen els arcbotants i contraforts, les gàrgoles i la torre-campanar central d’estil neogòtic. A l’interior destaca l’alçat dividit en arcades apuntades i el cos de llums, amb una coberta de voltes de quatre vents, sobre pilars fasciculats. La planta està dividida en tres naus, més capelles entre contraforts. Les dues naus laterals es prolonguen cap a la capçalera en forma de girola. El presbiteri presenta cinc capelles radials.

És una de les quatre primeres parròquies fundades després de la conquesta, encara que l’edifici actual s’edificà entre els segles XIV i XVI. La façana principal, amb el portal major presidit amb una imatge de la santa titular i agut campanar són d’estil neogòtic. Les façanes laterals mostren contraforts, arcbotants i pinacles. Els portals laterals són gòtics, amb arquivoltes ogivals i amb pintures en el timpà..

La planta, dividida en tres naus, mostra una distribució atípica en el context mallorquí i és l’única església parroquial de Palma amb aquesta compartimentació . Les naus estan separades per fileres de columnes i cobertes per voltes a quatre vents. La capçalera és poligonal, amb capelles radials, i mostra una original girola com a prolongació de les naus laterals. El retaule major és barroc. A les capelles laterals, destacam algunes pintures gòtiques, com la Dormició de la Verge (tercera capella a l’esquerra), el retaule dels Catlar (primera capella a la dreta) o la taula pictòrica de Sant Salvador, obra de Francesc Comes (segle XIV), a més de la imatge del Santcrist del Miracle, del segle XIII, que té gran devoció. Un altre element gòtic és la trona, de fusta calada, on segons la tradició, hi predicà Sant Vicenç Ferrer l’any 1413. També són gòtics els petits portals situats a cada costat de l’inici del deambulatori, de Can Tomàs del Pedrís del Born.