Església parroquial de Binissalem

Una vegada visitada l’església d’Alaró, tornarem per la mateixa carretera cap a la Ma.-13A i seguirem en direcció Binissalem. Ja en el poble, girarem a l’esquerra, cap al carrer Bonaire i seguirem recte fins la Plaça de l’Església. Allà ens trobarem amb l’Església, obra del segle XVIII i construïda sobre una església anterior del segle XVI. L’impuls definitiu per a la seva construcció va ser donat per dos rectors que van arribar a partir de 1703 al poble, Rafel i Nadal Sabater (oncle i nebot), ja que l’antiga església havia quedat petita a causa de l’augment demogràfic de la població. L’església té una nau única, amb capelles entre contraforts i està coberta per una volta de creueria. El cor es troba als peus.

Del seu interior podem destacar que està feta completament de pedra (de les seves pedreres locals) de diferents colors, igual que el retaule major, obra projectada per Fra Albert Borguny i realitzada per Pere Joan Obrador, seguint el model de l’antic retaule barroc de la catedral de Palma. Se sap documentalment que aquesta obra va ser beneïda el 1781.

Una vegada s’ha visitat l’església i els seus retaules (la majoria barrocs) paga la pena fer-se un tomb pel barri històric del poble per contemplar la gran quantitat de casals que encara es conserven. La gran majoria daten de l’època barroca i presenten un dels conjunts més importants de façanes tradicionals de Mallorca. En ells es pot veure una evolució des dels inicis del segle XVII fins a finals del XVIII. Per a destacar-ne algun, podem citar Can Sabater, en el carrer de la Concepció; Ca l’Arcadia i la rectoria, en el passeig des Born, amb la lògia que s’obri davant de la façana principal de l’església; Can Amengual, a la plaça a de la Quartera; Can Morante o Can Torró. També és digna de visitar Can Gelabert de la Portella que, encara que bàsicament es pot designar com neoclàssica, té alguns elements barrocs, com per exemple el pou que es troba en el pati. Totes aquestes construccions, així com unes altres aquí no esmentades, han consolidat el nucli antic del poble com Conjunt Històric-Artístic (1983).