Introducció

Un dels grans triomfs del gòtic serà l’arquitectura civil, relacionat amb el desenvolupament urbà de les ciutats i amb el canvi de sensibilitat, que es torna més refinada. Els castells romànics començaran a ser substituïts pels palaus, transició que es culminarà en el Renaixement.

En aquesta ruta, podrem observar diversos exemples d’arquitectura gòtica civil mallorquina. Els programes reials del segle XIV van comportar la construcció d’edificacions per Palma. i la Part Forana que integraven dos conceptes: el caràcter defensiu-militar medieval i l’origen de l’arquitectura palatina, més urbana. Les primeres construccions es realitzaran sobre antigues fortaleses musulmanes i, poc després, també de nova planta. Trobarem castells de muntanya ( roquers) i palaus urbans i rurals, com el de Manacor. Tots ells caracteritzats per l’austeritat, fugint de l’ostentació. També aquests programes contemplaran torres defensives, com la de Canyamel, i recintes murals urbans, com el de Capdepera.

No podem oblidar l’arquitectura religiosa amb l’exemple de Bellpuig. Suposa la introducció del primer gòtic a Mallorca (de transició del romànic), durant el regnat de Jaume I, qui va manar construir petites esglésies de repoblació, en entorns on s’anaven assentant nous habitants, conformant nous nuclis de població.