La Segona República (1931-1936)

El 14 d’abril de 1931 es va proclamar la Segona República. A Mallorca republicans i socialistes van assumir el control de les principals institucions.

El 28 de juny de 1931 Niceto Alcalá Zamora va convocar eleccions a Corts constituents. El resultat va ser una victòria de la Conjunció Republicà-Socialista que va obtenir cinc dels set diputats. Els dos restants van ser per al Partit Republicà Federal vinculat al financer Joan March.

Durant els primers anys de la República es va iniciar el debat sobre l’elaboració d’un Estatut d’Autonomia. La iniciativa ser de l’“Associació per la Cultura de Mallorca” i el projecte va tenir el suport dels republicans federals i regionalistes, encara que els menorquins no hi van voler participar. El resultat ser que l’estatut mai va arribar a ser aprovat.

Dues de les principals actuacions dels governs republicans van ser la secularització de la vida pública i un impuls a les obres públiques. Els elements religiosos van ser eliminats dels edificis públics i es va iniciar una reducció del pes educatiu i social de l’església. També van iniciar importants obres públiques destinades a pal·liar l’atur obrer.

En les eleccions del 19 de novembre de 1933 el centre-dreta va obtenir una àmplia majoria a les illes i en el conjunt de l’Estat Espanyol, donant inici a l’anomenat Bienni Negre. Aquestes eleccions també van ser significatives des del punt de vista del gènere, aplicant-se per primera vegada el sufragi femení.

Un dels esdeveniments més importants del període van ser els fets d’octubre de 1934. A Astúries va esclatar una revolució obrera que va ser durament reprimida pel general Francisco Franco. A Mallorca les conseqüències van ser la destitució d’alguns batles i regidors d’esquerra, la detenció de dirigents del Partit Comunista i la clausura dels locals d’algunes organitzacions obreres.

L’última convocatòria electoral de la República va ser el 16 de febrer de 1936. En aquestes eleccions ja apareixen nítidament dos blocs antagònics, la dreta i l’esquerra. La dreta es va presentar sota la Coalició de Dretes i l’esquerra amb el Front Popular. A nivell estatal la victòria va ser per al Front Popular, però a Mallorca va guanyar la Coalició de Dretes.

El Cop d’estat del 18 de juliol de 1936 va donar per conclòs el règim republicà.