Monument als corsaris eivissencs

Tornant de nou al carrer de les Farmàcies (que en aquesta altura es denomina carrer d’Antoni Palau), agafant el segon carrer a mà dreta, trobam el carrer del Mar, que desemboca en la plaça d’Antoni Riquer, on es troba el monument als corsaris eivissencs.

La construcció del monument va ser idea d’Isidor Macabich qui, mentre estava realitzant un treball sobre el cors l’any 1905, es va adonar que l’any següent es compliean cent anys de la gesta del corsari eivissenc Antoni Riquer, qui va capturar l’any 1806 el vaixell anglès Felicity capitanejat pel corsari italià Miguel Novelli conegut com “el Papa”. Atès que l’enfrontament naval es va produir a la vista dels eivissencs, situats sobre les muralles, l’acció de la captura del Papa sempre s’havia considerat com el més important de la història del corsarisme pitiús. Macabich va creure que era oportú commemorar aquest aniversari i així ho manifestà en un article publicat en premsa. La proposta va rebre la acceptació popular i aviat es va crear una comissió per ocupar-se de l’assumpte. Va ser així com es va decidir impulsar una la subscripció popular per erigir un obelisc en homenatge a Riquer i a tots els corsaris eivissencs. La primera pedra va ser col·locada el juliol de l906 durant una festa multitudinària, però el projecte va quedar estancat fins l’any 1914 que s’encarrega al taller dels escultors catalans August i Josep Maria Font.

El monument va ser inaugurat el 6 d’agost de 1915 . La placa d’un dels costats del monument té una representació del vaixell Verge del Rosari, anomenat també Sant Antoni i Santa Isabel, que governava el capità Riquer quan va abordar al vaixell enemic. Els altres tres costats tenen diferents inscripcions.