Palau de l’Almudaina

Enfront els peus de la Catedral es troba el palau. El seu origen es remunta a l’època medieval islàmica quan fou residència dels walís de Mayurqa. Jaume II inicià la reconstrucció en torn al 1300 segons l’estil gòtic civil i el convertí en alberg reial. Mes tard l’ocuparen els successius virreis i governadors.

Presenta una planta rectangular amb murs i torres de base quadrada, entre les quals destaca la torre de l’Àngel, coronada per l’Àngel Custodi. La façana del sud té una galeria de vuit arcs ogivals, situada sobre una altra de quatre arcs de mig punt. La façana de ponent presenta també arcs apuntats i finestres geminades. El recinte compta amb dos patis, el del Rei i el de la Reina.

De l’interior destaca la capella de Santa Anna coberta de volta de creueria; conté la capella de Santa Pràxedes. Destaca també la gran sala del Tinell (Tro), que fou seccionada en dos pisos a l’època de Felip II; la planta superior mostra grans arcs diafragmes, apuntats, mentre que la planta baixa presenta voltes de creuria, amb claus de volta amb l’escut de la monarquia hispànica (Portugal inclòs).