Palau de l’Almudaina

Començarem l’itinerari en el Palau de l’Almudaina, antiga seu de la Comandància Militar de Balears , situat enfront de la Catedral de Mallorca.

La matinada del 19 de juliol, el General Goded va donar per escrit als caps militars l’ordre de sortir al carrer, “segons està ordenat”, a les 7 ’30 h. El general va partir amb avió cap a Barcelona, a les 10′ 30 h, per fer-se càrrec de la rebel·lió a la capital catalana, però va ser derrotat i executat poc després.

L’oficial d’artilleria Tejada explica que va rebre l’ordre d’actuar a les 7 i que va reunir a la tropa i l’arengà amb èxit. Una escena semblant hagué de tenir lloc en les altres casernes. A les 7’30 del dematí, un piquet d’Infanteria , comandat pel capità Ramon Fortuny, va llegir davant de Capitania -llavors denominada Comandància Militar- el ban del General Goded, pel qual declarava l’estat de guerra en les Illes Balears.

En el manifest s’incloïen les següents disposicions:

Article 1r.- Es declara l’estat de Guerra a tot l’Arxipèlag Balear.

Article 2n.- En defensa de la pàtria assumesc el Comandament absolut en tot l’Arxipèlag quedant destituïdes totes les autoritats civils.

Article 3r.- Resolt a mantenir inflexiblement la meva autoritat i l’ordre, serà passat per les armes tot aquell que intenti en qualsevol forma, d’obra o de paraula, posar la més mínima resistència al moviment salvador d’Espanya

Amb igual exemplaritat es castigarà el més lleuger intent de produir vagues o sabotatges de qualsevol classe i la tinença d’armes, que han de ser intrigades immediatament en les casernes.

Article 4t.- Tots els soldats que gaudeixin permís han d’incorporar-se immediatament. Així mateix s’incorporaran immediatament als seus llocs tots els soldats (…) que pertanyin als reemplaçaments de 1931 a 1935, ambdós inclusivament…

Palma de Mallorca, 19 de juliol de 1936

El Comandant Militar de Balears: Manuel Goded