Puig de Sa Morisca

Es tracta d’un pujol fàcil d’identificar des de Santa Ponça, atès que domina la cala. Per arribar-hi entram a Santa Ponça des de la carretera Palma-Andratx per l’Avinguda del Rei Jaume I que condueix a la platja. A la primera rotonda prendrem la tercera sortida denominada Avinguda de Santa Ponça, a l’altura de l’hipermercat. Seguim per aquesta avinguda travessant rotondes. A la darrera, es puja una costa molt pronunciada i ens trobarem una altra rotonda on, a l’esquerra, a la tercera sortida, es troba el carrer Puig de Sa Morisca. Com referència, trobarem aquí un col·legi. Deixarem el cotxe a l’aparcament que es troba enfront de l’escola i ens dirigirem a l’entrada al parc. Al costat de l’entrada trobarem un pannell indicatiu en el qual s’explica tot el recorregut i la situació dels jaciments.

El Puig de Sa Morisca és un agradable passeig amb valors naturals, arqueològics i etnològics, que ha estat condicionat per a les visites. Té, a més, com culminació, una vista esplèndida sobre la cala de Santa Ponça.

El Puig de Sa Morisca acull un poblat talaiòtic i baleàric, que va ser reutilitzat pels àrabs. Mentre ascendim, podem veure un doble cinturó amurallat i, en els bords penya-segats, les restes de dues torrasses, una d’elles ja excavada. A la part superior hi trobam una torre circular d’època talaiòtica (no és un talaiot) i restes de cabanyes d’època àrab. En els voltants d’aquest poblat es troba un altre talaiot circular, denominat de Son Miralles.

El poblat del Puig de Sa Morisca va tenir un moment de floriment en el moment que els fenicis d’Eivissa van començar a comerciar amb Mallorca. La seva posició estratègica, dominant la cala de Santa Posaça, el convertia en un punt idoni per a controlar els intercanvis. Més tard, aquesta funció va ser directament assumida pels eivissencs, que van establir una factoria en la costa sud-est de l’illa.

La visita es pot completar amb el jaciment denominat Santa Ponça 6, que es troba en el complex residencial Kings Park, sortint del carrer Na Morisca. És una habitació aïllada, sens dubte relacionada amb el poblat que hem visitat. Les excavacions que es van dur a terme van localitzar materials des del segle III aC a l’III dC, inclòs un lot de monedes romanes. No obstant això, no va quedar clara la seva funció que bé podia ser ritual o domèstica.