Restes arqueològiques

A través de la prospecció arqueològica del Pla de Ses Figueres realitzada a l’illa de Cabrera, s’han determinat tres fases d’ocupació: una d’època antiga , una entre els anys 1809 i 1814 (presoners francesos), i altra en el segle XIX o XX.

La fase de 1809- 1814 és la que correspon a la utilització de l’illa com presó dels captius francesos que hem tractat al llarg d’aquest fascicle. Moltes construccions d’aquesta etapa van acabar arrasant nivells antics. Encara qye contrasta amb el bon estat de conservació de les restes mobles i immobles utilitzats pels francesos, que segona Mateu Rigués es deu a dos motius principals: el poc temps transcorregut entre l’episodi dels presoners i les excavacions arqueològiques; i, el més important, l’incendi provocat de totes les estructures que havien utilitzat, al conèixer-se la decisió de la seva alliberació.

Els presoners van construir una habitació de planta rectangular de nova planta i van reutilitzar tres cubetes d’època antiga. En aquestes estances s’han trobat nombrosos objectes en bones condicions que ens donen informació sobre la funcionalitat dels espais.

A l’habitació de nova planta s’han trobat: un gran gerro d’aigua, una escudella, dues olles, el que semblen dos tassons i tres tapadores de marès fabricades pels mateixos presoners. A la cubeta denominada A (Mateu Rigués) es van trobar: dues banquets sobre els quals es feia foc, una paella metàl·lica, quatre olles i dues greixoneres.

S’ha arribat a la conclusió que la cubeta A era utilitzada com taller metal·lúrgic.

La cubeta C es creu que va ser una espècie de magatzem ja que es van trobar: una gran prestatgeria feta de pedres i fang, una olla, restes d’algun moble de fusta, dues greixoneres més, un possible ganivet, una caixeta de ferro i un botó d’os o fusta, faves carbonitzades, un raspall d’os, una sivella de bronze i nou botons d’uniformes militars, és a dir, l’autèntic tresor dels soldats que ho utilitzaven com moneda de canvi.

La cubeta B s’ha considerat com un espai de passada o vestíbul, ja que sol s’han trobat dues olles, a més de trobar-se quatre portes.