Sant Elm

S’arriba A Sant Elm per l’autopista direcció Andratx fins a arribar a la desviació perfectament indicada amb el topònim en qüestió.

Les naus de Jaume I van sortir de Salou, Cambrils i Tarragona el 5 de setembre de 1229. Sant Elm és el lloc on van fondejar les embarcacions en arribar a Mallorca, concretament entre l’illa de la Dragonera i la platja actual de Sant Elm, lloc conegut llavors amb el nom de «La Palomera». D’acord amb una tradició local, sobre l’illot del Pantaleu (situat just enfront de la platja, a poca distància de la mateixa) es va celebrar la primera missa en terres insulars. En aquest lloc existia una petita font d’aigua, amb una pila per a beure, on, segons la llegenda, va beure el cavall del rei, la qual va ser destruïda l’any 1868 pels revolucionaris locals, amb la finalitat d’acabar amb els vestigis “feudals” del passat. Mentre la flota estava hi estava fondejada, Jaume I va rebre la visita d’un musulmà anomenat Alí, que va comparèixer nedant, qui va informar al monarca sobre l’estat defensiu que es trobava l’illa. Esmenten dit episodi les cròniques de Jaume I i Bernat Desclot, però no se sap res més d’ell.

Una “rondalla”, recollida per mossèn Alcover, explica que una àguila duia una barracuda i al passar per sobre d’on estava el rei la va amollar, i l’au va passar a dir-se àguila reial. Encara que habitualment no està oberta al públic, es recomana pujar fins a la torre que s’aixeca sobre el turó existent al costat esquerre de la platja, aixecada a partir de finals del segle XIV, la finalitat d’aquest fou de vigilància, defensa, oratori i hospital.