Santuari de Lluc

El Santuari de Lluc va ser durant tot el segle XVII lloc de refugi i de concentració de les quadrilles de bandolers. Si s’hi ‘arriba des d’Inca es passa per l’anomenat Coll de Sa Batalla. Aquesta batalla va tenir lloc a finals de 1618 entre els comissaris i els bandolers de la quadrilla de Selva dirigida per la família Boda i adscrita a Canamunt. Van Ser capturats bona part dels dirigents de la quadrilla i executats de manera sumària. Un dels dirigents, Mateu Ferragut, Lo Capellà Boda, va planejar la seva venjança. El resultat va ser l’assassinat el 1619 del jutge de la Reial Audiència Jaume Joan de Berga. De la investigació d’aquest assassinat va sorgir el refrany Què em som jo de sa mort den Berga?.

Per altra banda, el paisatge de Lluc permet diversos amagatalls per a pastors, viatgers o bandolers. S’ha pogut comprovar com algunes coves –naturals o artificials- que van ser usades en la prehistòria com lloc d’enterrament van ser reutilitzades en els segles XVI i XVII per ells.

Als voltants hi ha multitud de llegendes relatives als bandejats, encara que aquestes en moltes ocasions es disfrassen en forma d’altres personatges, com bruixots o gegants. No obstant això existeix una llegenda amb base real: la captura del bandoler Rotget.

Cap a 1721 aquest últim – un lladre, no un bandoler- era un dels personatges més famosos de l’illa. Es deia que no podia ser capturt ja que en un tub de canya tenia tancat un dimoni familiar que el protegia. Per això es deia En Rotget té follet. Només va poder ser capturat quan, en el curs d’un ball que es va celebrar a la plaça de Lluc, la dona que ballava amb ell li va demanar que es llevàs el diabòlic talismà. En aquest moment, els comissaris van aprofitar per capturar-lo. Poc temps després va ser penjat.