S’Heretat

Per a arribar a aquest poblat talaiòtic hem de prendre la carretera que va de Capdepera cap a Son Cervera. Trobarem un desviament que surt cap a les coves d’Artà, que passa al costat d’un camp de golf. En el Km. 7 hem de prendre l’últim camí a l’esquerra abans de l’entrada al club de golf. Deixam el vehicle en una esplanada al costat de la possessió Son Cabila. Continuarem per un camí, deixant la casa a la nostra dreta. Poc després ens trobam un portal que hem de travessar i una caminoi ens duu fins al poblat.

Primerament ens trobem amb el talaiot conegut com “Es Claper des Gegants”, que forma part de la muralla del poblat, de 300 metres de longitud i amb tres portes. La superfície de ruïnes s’estén gairebé 5000 metres quadrats, destacant una “cambra coberta” o subterrània amb sostre sostingut per columnes i, sobretot, el talaiot esmentat, que conserva quatre metres d’altura i un corredor que, en lloc de sortir a l’exterior, com és normal, comunica amb una altra habitació.

A la part baixa del poblat es poden veure diversos sitjots o depòsits excavats a la roca, que podien servir per a emmagatzemar gra o aigua. Aquest poblat no ha estat objecte de cap campanya d’excavacions.