Son Matge

La balma de Són Matge uneix al seu valor arqueològic un entorn de parets rocoses dinse un bosc d’alzines que bé val un passeig. Es troba prop de la carretera Palma-Valldemossa, just al sortir del coll de s’Estret. Deixarem el cotxe prop d’un pont de l’antiga carretera en el Km. 14,5 i prendrem un camí que surt cap a l’esquerra. Seguim uns dos-cents metres, travessant un portell i després pujarem per una curta però pesada costa fins a la base d’una paret rocosa que sobresurt del bosc i que recentment ha sofert un aparatós enderrocament.

El que trobarem, entre un caos de blocs, serà un gran buit, fruit d’anys d’excavacions. D’estructures tan sols hi queda un tancat ciclopi talaiòtic construït quan el lloc s’emprava per enterrar, fa uns 3.000 anys i que servia com límit de l’espai mortuori. San Matge ha estat, fins fa poc, el jaciment de referència per a la primera presència de l’home a Mallorca perquè presentava una seqüència completa de les seves trepitjades, però recentment està sent objecte d’una profunda crítica i revisió, i el seu valor ha decaigut considerablement. En qualsevol cas, és segur que per allà van romandre aquests primers mallorquins i després tots els seus successors fins a l’època romana.

D’allà també va sortir un soterrament un cap talaiòtic amb una gran espasa de bronze, juntament amb milers de restes humans talaiòtics enterrats, coberts amb calç viva, i les ofrenes que els seus parents van dipositar-hi: atuells amb un contingut desconegut, adorns personals, algunes armes i eines.

On vivien els enterrats a Són Matge? Recentment s’ha descobert que sota les cases de la pròxima possessió de Son Brondo hi havia un petit poblat talaiòtic. Per tant, aquesta petita i fèrtil vall on hi ha tres possessions (Son Matge, Son Brondo i Son Salvat) era el lloc de vida i mort dels talaiòtics de Son Matge.