Skip to content

“La crisi també pot oferir moltes oportunitats”

La presidenta de Joves Empresaris, Irene Llull

La presidenta de la Associació Joves Empresaris de Balears, Irene Llull, ens explica com acompanyen l'emprenedor en la formalització del seu projecte i la multitud de possibilitats que tenen els joves en aquests temps, en què cada vegada més joves aturats es plantegen l'autoocupació com una alternativa laboral.

­—Quantes empreses formen part de l'Associació? Quin sector hi predomina?
—Actualment formam part de l’Associació unes 350 empreses. Quan als sectors, hi ha molta varietat, però potser hi destaquen les empreses de serveis. Som una petita representació en miniatura de la realitat empresarial balear.

—Quina importància mereix l'especialització?
—Molta! Hem de respondre a un mercat cada vegada més ampli i més exigent, per tant, com més preparats estiguem per oferir els productes o serveis que ens demanen els nostres clients, més forts ens farem davant la competència. Però no només ens hem de concentrar en el que feim bé, sinó que constantment ens hem d’actualitzar, hem d’anticipar-nos en aquest mercat, hem d’innovar i soprendre.

—Podeu explicar breument quins passes són necessaris per convertir una idea en un projecte empresarial viable?
—Quan ja hem madurat la idea, hem de redactar un bon pla de negoci. El fet d’haver de pensar en aspectes tan diferents i rellevants com els que conté el pla, ens ajuda a madurar la idea, a convertir-la en un projecte viable. Hem de plantejar quins recursos necessitarem (econòmics, humans, materials), com aconseguirem aquests recursos, qui ens comprarà, com vendrem, com seran els nostres processos interns, quina tecnologia serà necessària, etc. Una vegada tenim ben clar com serà la nostra empresa, s’inicia el procés administratiu: donar-la d’alta, concretar la fiscalitat, sol·licitar els permisos adequats,etc. I, com no, obtenir els recursos econòmics necessaris per començar a funcionar que, en els temps que corren, no és fàcil. I, sense perdre de vista la idea inicial de negoci, començar a treballar! Des de Joves Empresaris recomanam que s’intenti no fer la ‘travessia’ tot sols, etc. Nosaltres els podem oferir el contacte amb altres associats per compartir experiències i aprendre de nosaltres mateixos.

"Hem de anticipar-nos per respondre a un mercat cada vegada més ampli i més exigent"

—En els últims anys, ha canviat el perfil dels joves empresaris?
—Sí, ha canviat una mica com a conseqüència de la conjuntura econòmica. Cada vegada hi ha més joves aturats que comencen a plantejar-se l’autoocupació com una alternativa laboral vàlida. De tota manera, continuam essent un col·lectiu que coneixem bé el sector en el qual instauram el nostre negocia, normalment, amb estudis superiors.

—Considera que la crisi pot oferir oportunitats?
—Sí. Rotundament, sí. A les empreses que ja hi érem abans de la crisi, ens ha servit per optimitzar els nostres recursos, concentrar molt més els nostres esforços en el que realment ens aporta valor, i l’aporta als nostres clients, fent que siguem cada cop més eficients i sostenibles. I, per a les empreses que comencen, ja ho fan amb unes altres regles del joc, amb projectes molts més meditats i que realment ofereixen productes o serveis nous.

—Quins són els pilars fonamentals per fomentar l'autoocupació juvenil?
—En la meva opinió, el pilar bàsic és l’educació, des dels cicles infantils als universitaris. No se’ns educa per ser emprenedors, no se’ns ensenya a ser professionals, sinó a tenir una feina, que són dues coses ben diferents. Des de Joves Empresaris intentam compensar les mancances que té el nostre sistema educatiu, oferint xerrades en instituts on emprenedors en actiu exposen les seves experiències. Crec que és molt important que la sensibilització vers l’emprenedorisme ha de venir de persones coneixedores del tema, que han viscut de primera mà en què consisteix. Per una altra banda, les entitats financeres haurien de confiar més en nosaltres, posant-nos més facilitats per accedir als recursos aliens, flexibilitzar la dinàmica de crèdit. I, finalment, l’Administració, tot i que ha fet passes en aquest sentit, hauria d’agilitar molt més els tràmits burocràticoadministratius. Tot plegat, segurament faria que les persones joves s’animassin a convertir-se en empresaris.

—Alguna recomanació per al jove empresari balear?
—Ànim, coratge, paciència! Els temps són difícils, però la satisfacció que s’obté de veure que aconseguim “tirar endavant”, és gran.